Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 2. 2010

Literární cena Vladimíra Vokolka

   V sobotu 23. ledna 2010 proběhlo v severočeském Děčíně vyhlašování tradiční Literární ceny Vladimíra Vokolka. Tato básnická soutěž již dávno překročila regionální hranice a je vnímána jako jedna z prestižních literárních přehlídek celostátního rozsahu. Také letošní ročník umožnil českým básníkům zúčastnit se uměleckého klání ve třech kategoriích (horním limitem soutěže je věk 35 let).

  Touto cestou děkuji organizátorům soutěže nejen za krásné ocenění (3. místo v kategorii "nejstarších" básníků), ale také za přátelské klima, které celou naši děčínskou návštěvu provázelo. S přítelkyní Janou jsme si skutečně libovali nad luxusním ubytováním v prostorách někdejší barokní sýpky, dnes krásné a moderní koleje ČVUT. Genius loci se tomuto místo upřít skutečně nedá. Neméně nás potěšilo i večerní posezení v blízké hospůdce, kde si přišlo na své tělo i duše. Mimo jiné jsme tu porozprávěli s opavským básníkem Ondrou Hložkem, laureátem 1. místa v kategorii do 25 let - ono je asi někdy třeba projet celou zem, aby se člověk na chvíli zastavil a zapředl rozhovor s někým, kdo vlastně bydlí hned za humny.

   Jsem rád, že se mi díky LCVV podařilo "objevit" další půvabný kout republiky, který je důkazem toho, že brát Severní Čechy jako synonymum krajiny zničené, špinavé a industriální je podobně nesmyslné jako tvrdit něco takového o dnešní Ostravě.

   Fotoaparát jsme do Děčína sice vezli, nicméně na lovení snímků nebyl čas ani vhodná příležitost. Proto vzniklo jen několik obrázků pro dokreslení atmosféry - a především pro vzpomínku:  frank-poeta.rajce.idnes.cz/Lukas_Barta_prebira_Literarni_cenu_Vladimira_Vokolka_v_Decine/